ΘΡΗΝΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ


ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε την γειτονική μας χώρα τα ξημερώματα, 04:53 ώρα Ελλάδας, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων εξακοσίων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ... Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί.
Πάνω από 350 oi μετασεισμοί.
Οι 40 άντρες των δύο Eλληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.
Eπιχειρήσεις διάσωσης συνεργείων από 11 χώρες διεξάγονται σε Δυρράχιο και Θουμάνα. 

O αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε στους 658, δύο είναι σε βαριά κατάσταση. Αρκετοί  από τους τραυματίες θα διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας.



Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα και ο κύριος σεισμός 6,4 Ρίχτερ. Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλιού ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης δεκάδων εγκλωβισμένων.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, αλλά η ίδια κατάσταση υπάρχει και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων, Από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. 
Έχουν καταρρεύσει οκτώ τουλάχιστον πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων, καθώς η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες καταστροφές.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα κύμα σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. <<Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας>>, δήλωσε ο ίδιος.

Ζωντανός ανασύρθηκε ένας άντρας από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θούμαν κοντά στο Δυρράχιο, που κατέρρευσε. Τον εντόπισαν τα συνεργεία διάσωσης που επιχειρούν από το πρωί για την ανεύρεση πολιτών κάτω από τα συντρίμμια.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει επειγόντως στα Τίρανα. <<Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα. Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψης μου στα Σκόπια>>, σημειώνει ο ίδιος.

Σχόλια