ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΣΑΝΤ ΚΑΙ SDF ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων με τη κυβέρνηση της Συρίας, αποκάλυψε ο Σύρος δημοσιογράφος Ντάνι Μακί, αναλυτής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, ο οποίος καλύπτει τον πόλεμο στη Συρία. Η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ Κούρδων και καθεστώτος Άσαντ μετά από παρέμβαση της Μόσχας.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Καταργούνται οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και όλες οι Κουρδικές δυνάμεις και στρατιωτικές ομάδες, συντασσόμενες στο 5ο Σώμα Στρατού (Λεγεώνα Επιδρομής) υπό ρωσικό έλεγχο.

Διασφάλιση στα κουρδικά δικαιώματα με το νέο συριακό σύνταγμα και αυτονομία που θα συμφωνηθεί από την Κουρδική ηγεσία και το Συριακό κράτος.

Κοινή συντονισμένη προσπάθεια συριακών και κουρδικών δυνάμεων για την εξάλειψη της τουρκικής παρουσίας στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Αφρίν (η Ιντλίμπ δεν αναφέρεται στη συμφωνία).

Συμφωνήθηκε να εισέλθει άμεσα ο Συριακός Στρατός στη Μανμπίτζ και το Κομπάνι, ενώ στην επαρχία Χασάκα έχει ξεκινήσει ήδη εκτεταμένη ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων, κάτι που θα συνεχιστεί στο Καμισλί και άλλους κοινούς τομείς.
Όλες οι παραμεθόριες περιοχές και τα διοικητικά κέντρα θα περάσουν στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.
Μέσα σε ένα μήνα η κουρδική ηγεσία θα αρχίσει να αναλαμβάνει ορισμένους επίσημους ρόλους μέσα στην τρέχουσα συριακή κυβέρνηση για να διευκολύνει τη μεταβατική περίοδο της βόρειας Συρίας έως ότου σχηματιστεί ένα νέο σύνταγμα (ή κυβέρνηση) στο μέλλον.
Η συμφωνία μεταξύ των SDF και της συριακής κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων ημερών, αφού συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Όλοι οι μαχητές του ISIS παραμένουν προς το παρόν υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Το τμήμα της συμφωνίας για τη διακυβέρνηση, τους μαχητές του ISIS και το εδαφικό, θα συζητηθούν αργότερα.

8. Η συμφωνία έχει άμεση εφαρμογή στον στρατιωτικό τομέα και βασίζεται στην αυτοάμυνα και το κοινό συμφέρον.

Να σημειωθεί ότι η Τάμπκα στη Ράκα ήταν επίσης στη συμφωνία, αλλά ήδη οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη και πήραν τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης.

Σχόλια