Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η χώρα μας όπως αρχίζει μέσω του τύπου να διαρρέει, ετοιμάζεται να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο, με αρχή το τμήμα της Καβάλας, για εξόρυξη φυσικού αερίου. 

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, με αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες να είναι έτοιμες για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Νοτίου της Καβάλας, σε ένα κοίτασμα με επιφάνεια 5 τετραγωνικων χιλιομέτρων, 11 χλμ. νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε ένα βάθος που φτάνει τα 1.700 μέτρα. Η χωρητικότητα του κοιτάσματος εκτιμάται στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ.

Αυτά βέβαια η Τουρκική πλευρά δεν τα βλέπει με καλό μάτι, αφού θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι η καναδική εταιρεία VALEURA σε συνεργασία με την Νορβηγική εταιρεία Equinor από το 2017 έχει προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου από την γεώτρηση Yamalik-1 στην Ανατολική Θράκη και το 2018 ανακοίνωσε την  ύπαρξη κοιτάσματος στην περιοχή μεγέθους αρκετών τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει στην Ανατολική Θράκη το 2015 από την καναδική εταιρεία Marsa Energy σε ολόκληρη την περιοχή και όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, ολόκληρος ο χώρος έχει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που η Τουρκία διεκδικεί τα πάντα, υπό την ντροπιαστική σιωπή των Μεγάλων δυνάμεων και φυσικά των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ.

Σχόλια