ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο παίρνουν μία νέα όπως όλα δείχνουν τροπή.  Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ,  σε επιχειρηματικό δείπνο του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου στη Λευκωσία, άφησε να εννοηθεί ότι και άλλες εταιρείες των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στους ενεργειακούς προγραμματισμούς στην Κυπριακή ΑΟΖ, καταδικάζοντας συγχρόνως τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. 
Η αμερικανική εθνική ασφάλεια, η κυπριακή εθνική ασφάλεια και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, επεσήμανε μεταξύ των άλλων η κα. Γκάρμπερ, <<ρίχνοντας>> και το κερασάκι στην τούρτα: Πιστεύουμε, ανέφερε, ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ανησυχούμε για τις παράνομες δραστηριότητες του γεωτρύπανου Γιαβούζ εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό και παράνομο βήμα της Τουρκίας, προκαλεί εντάσεις.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία, ετοιμάζει μόνιμη βάση με αεροσκάφη Su-57 και ελλιμενισμό θωρηκτών και πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στη Συρία, ώστε να ελέγχει ολόκληρη την περιοχή.
Ο Ρώσος ΥΠΑΜ  Σεργκέι Σοϊγκού, τόνισε ότι συνεχίζονται τα έργα υποδομής στη ρωσική αεροπορική βάση Hmeymim στη Συρία και οι εργασίες στις εγκαταστάσεις του λιμένα της  Tartus για την υποδοχή ρωσικών θωρηκτών τύπου <<Μόσχα>> και πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 2 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-57 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Hmeymim, ενώ συριακές πηγές αναφέρουν συνεχή μεταφορά ρωσικών αποβατικών πλοίων, αεροσκαφών  IL-78 και εξελιγμένων οπλικών συστημάτων στις δύο ρωσικές βάσεις.

Σχόλια