ΝΤΙ ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΣΑΛΒΙΝΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Η Ιταλική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισαγωγή των λεγόμενων <<mini-Βots>>, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής. Δηλαδή ένα παράλληλο νόμισμα. 

Τα Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν, ότι στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης, είναι η έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.

Ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, θεωρείται ως ο πλέον ένθερμος οπαδός των <<mini -Bots>> και αυτό για κάποιους
θεωρείται ως δρόμος επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. 


Η Ιταλική κυβέρνηση ανησυχεί την ΕΕ, διότι εάν σε κάποιο χρονικό διάστημα τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, ίσως σημάνει και την αρχή εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Ο οικονομολόγος του Storch Research Institute Τόμας Μάγιερ, αναφερόμενος στο θέμα ενέπλεξε και την Ελλάδα λέγοντας:

Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα <<mini-Bots>>, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Εκεί που ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχε με το παράλληλο νόμισμα που οραματιζόταν, προσκρούοντας στις αντιδράσεις Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα καλύτερο σχέδιο. Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα ήθελαν να φανταστούν μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Ο Σαλβίνι έχει σήμερα στα χέρια του καλύτερα χαρτιά απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης το 2015.

Σχόλια