ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΚΡΙΣΗ.

Με νομοσχέδιο ο Ερντογάν θέλει να μεταφέρει 40 δισ λίρες στον προϋπολογισμό, δηλαδή περίπου 6,6 δισ. δολάρια, αφού η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει και η τουρκική λίρα καταποντίζεται.
Όπως δήλωσαν τρεις οικονομικοί αξιωματούχοι στο Reuters, ο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τη μεταφορά υποχρεωτικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας στον κρατικό προϋπολογισμό, για την ενίσχυσή του, αφού έχει μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα. Στις αρχές του χρόνου, η ίδια τράπεζα μεταβίβασε περίπου 37 δισ. λίρες από κέρδη στο υπουργείο Οικονομικών, τρεις μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η τουρκική λίρα είναι υπό πίεση για μία ακόμα φορά, λόγω των ανησυχιών για τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία θα τη βοηθούσαν να αμυνθεί σε μία νέα κρίση. Τα διαθέσιμα από τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας, τα οποία τηρούνται με βάση τη νομοθεσία για να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές συνθήκες, τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχονταν σε 27,6 δισ. λίρες. 
Ο προϋπολογισμός της Τουρκίας κατέγραψε έλλειμμα 36,2 δισ. λιρών στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας. Το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει τα 80,6 δισ. λίρες στο τέλος του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, τουρκικές κρατικές τράπεζες πούλησαν περίπου 5,4 δισ. δολάρια , δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters, για να ανακόψουν την πτώση της λίρας που προκλήθηκε από την απόφαση για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την περασμένη Πέμπτη η κεντρική τράπεζα έκανε πιο αυστηρή την πολιτική της, αυξάνοντας το επιτόκιο με το οποίο χρηματοδοτεί την αγορά.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 15% έναντι του δολαρίου φέτος, έχασε περίπου το 30% της αξίας της πέρυσι. Η οικονομία συρρικνώθηκε 3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση.

Σχόλια