ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΓΚΥΡΑΣ.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Η ΑΓΚΥΡΑ

Η Έκθεση Προόδου της Κομισιόν ρίχνει αποκλειστικά την ευθύνη για το κλίμα αποσταθεροποίησης στην Α.Μεσόγειο στην Τουρκία και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ενώ επισημαίνει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει.
Οι Βρυξέλλες στέλλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνουν επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας, εκφράζοντας πλήρως την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο. 
Όπως αποκαλύπτει η philenews, η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, θα εκδοθεί σήμερα και περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.  
Η έκθεση καθιστά επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να προωθηθούν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια, ενώ καταγράφει και τη θέση του Συμβουλίου ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η Τελωνειακή Ένωση. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπό τις υφιστάμενες συνθήκες που επικρατούν, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν περιέλθει σε τέλμα και δεν μπορούν να προωθηθούν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια για άνοιγμα ή κλείσιμο και δεν μπορεί να προβλεφθεί επί του παρόντος περαιτέρω εργασία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης».
Η εξέλιξη αφήνει πλήρως ικανοποιημένη τη Λευκωσία, η οποία παίρνει αυτό που ουσιαστικά ήθελε: ισχυρή στήριξη από τους εταίρους της. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες Τρίτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και έθεσε το ζήτημα της επιβολής κόστους προς την Τουρκία, διασφαλίζοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Η Άγκυρα, σε μια προφανή προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού, έστειλε προχθές στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία επέδωσε έγγραφα και χάρτες, στα γραφεία Γιούνκερ και Μογκερίνι, καθώς και σε κράτη-μέλη, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν «νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Σχόλια