ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ. ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΑΤΑΡΕΛΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΕ
Οι τουρκικές ενέργειες πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποτελούν στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα της ΕΕ, δήλωσε ο Ιταλός Πρόεδρος, λαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία Μηνά Χατζημιχαήλ.
Ο κ. Χατζημιχαήλ, ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο για τις προσπάθειες επαναφοράς των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία  της στήριξης της Ιταλίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας.
Ο νέος Κύπριος πρεσβευτής ανέφερε μεταξύ των άλλων, τη δέσμευση της Κυπριακής κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας, υπενθυμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ιταλίας στο ενεργειακό πρόγραμμα της Α. Μεσογείου, αλλά και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή, αφού η 11η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία στον κόσμο πετρελαίου και φυσικού αερίου ΕΝΙ, που εδρεύει στη Ρώμη,έχει άδεια να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση τμημάτων της ΑΟΖ της Κύπρου, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία.
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε την πρόσκληση πραγματοποίησης επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, καλώντας και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Ιταλία.

Σχόλια