ΕΚΠΟΙΖΩ: ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΟ Ε171. ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ Ε171
Τριάντα εθνικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής) και εννέα ομοσπονδίες Ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών,ζητούν με επιστολή που έστειλαν στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιούρι Κατάϊνεν, να αναλάβει δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργηση του Ε171 από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων πρόσθετων, διότι ελέγχεται ως καρκινογόνο. Είναι το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2). Λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται και στα τρόφιμα ως πρόσθετο.

ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ:
Σε ποτά, σε ορισμένα επεξεργασμένα τυριά, σε είδη αρτοποιίας με έντονο λευκό χρώμα, σε τσίχλες, σε απομίμηση λευκής σοκολάτας, σε λευκά παγωτά. 
Σε υπόλευκες σάλτσες και έτοιμες σαλάτες, σε σούπες σε σκόνη και διάφορα συμπληρώματα διατροφής.
Βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα, για να δώσει το χρώμα που έχασαν κατά την παραγωγή τους.
Επίσης το συναντάμε σε τατουάζ με χρώμα, σε αντιηλιακά, σε διάφορα καλλυντικά αλλά και σε οδοντόκρεμες.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Αποφεύγουμε τα τρόφιμα που το περιέχουν, διαβάζοντας προσεκτικά την ετικέτα των προϊόντων που αγοράζουμε.

Η Γαλλική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας (ANSES), επιβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις του πρόσθετου τροφίμων E171 στην υγεία των καταναλωτών. Έτσι, αποφάσισε την απαγόρευσή του από τον Ιανουάριο του 2020 και καλεί την Ε.Ε. να κάνει το ίδιο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την ασφάλειά του, αναφέρεται στην επιστολή, που η ΕΚΠΟΙΖΩ κοινοποίησε στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα.

Σχόλια