ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ <<ΕΛΛΗΝΕΣ>> ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ

Η τύχη του φιλοσκοπιανού συλλόγου Κύριλλος και  Μεθόδιος που ιδρύθηκε στις Σέρρες, προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, η οποία κινήθηκε νομικά καταγγέλλοντας το για αυτονομιστική δράση.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στις Σέρρες, εμφανίστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του εν λόγω σωματείου, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, του τμήματος  Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Σλαβολόγος, Γλωσσολόγος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι δύο καθηγητές δήλωσαν πως η αναφερόμενη στο καταστατικό του φιλοσκοπιανού σωματείου ως ντόπια γλώσσα, εννοείται ότι είναι η σλαβική.

Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου ήταν ένα από τα επτά μέλη της επιτροπής που αρχικά είχε ορίσει η Ελληνική κυβέρνηση για να εξετάσει τον αλυτρωτισμό στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων. Τότε η ίδια είχε δηλώσει πως είναι φαντασίωση να λέμε πως η Μακεδονία ήταν πάντα Ελληνική και θα παραμείνει Ελληνική

Ο σύλλογος <<Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος>>, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 με έδρα την Ηράκλεια Σερρών. Στο καταστατικό του μεταξύ των άλλων αναγράφει ότι μεταξύ των σκοπών του είναι η διατήρηση και διάδοση της <<ντόπιας>> γλώσσας και η απόδοση τιμών στους <<ντόπιους>>, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί <<ντόπια>>. Κάτι που έγινε σαφές, όταν μία έκδοση του Φωνή του Τόπου μας, έκδοση του συλλόγου, τον Μάρτιο του 2018, την οποία επιμελήθηκε ο ιδρυτής και νυν Γραμματέας του  Ιωάννης Πούνιος, ως <<ντόπια>> γλώσσα χαρακτηρίσθηκε η <<Μακεδονική>>, ενώ αναγράφηκε ότι πρέπει να γιορτάζεται η επανάσταση του Ίλιντεν και να τιμούνται ως ήρωες οι κομιτατζήδες Βούλγαροι, Γιάνε Σαντάσκι και Γκότσε Ντέλτσεφ.

Ο συνήγορος του σωματείου κ.Θέμελης, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του ιδρυτή του Σωματείου Ιωάννη Πούνιου, να αυτοπροσδιορίζεται εθνικά ως σλαβομακεδόνας και να θεωρεί την εξέγερση του Ίλιντεν ως εθνική εορτή. Στην τοποθέτηση του ο Διεθνολόγος Λέκτορας τους ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου,  μίλησε για μια ψευδοεπανάσταση των Βουλγάρων εναντίον των Τούρκων το 1903, που είχε ως στόχο την σφαγή των Ελλήνων της περιοχής Κρουσόβου από τους Τούρκους. Ο κ. Καρακωστάνογλου ανέφερε ότι ο μάρτυρας υπεράσπισης του Σωματείου ο κ. Τσιτσελίκης ήταν φοιτητής του. 

Η κα Ιωαννίδου ισχυρίστηκε ότι έχει επισκεφθεί πολλά χωριά του νομού Σερρών, αλλά δε θυμόταν κανένα από τις ονομασίες του. Στο ερώτημα της Προέδρου του Πρωτοδικείου Σερρών που την ρώτησε να της πει με απλά Ελληνικά ποια είναι η ντόπια γλώσσα, η απάντηση ήταν η σλαβική γλώσσα.

Σχόλια