Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

Η Τουρκία οδηγείται σε κρίση, τα συναλλαγματικά της αποθέματα καταρρέουν, με την ίδια την Κεντρική τράπεζα της χώρας να μιλά για μηδενικά περιθώρια και αυστηρότερη νομισματική πολιτική, παρά του ότι  διατήρησε αμετάβλητα στο 24% τα επιτόκια της.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,8 δισ. δολάρια. Η τουρκική οικονομία συρρικνώνεται, το υψηλό επιτόκιο του 24% ήταν το εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την υποστήριξη της λίρας και προς το παρών διατηρείται.
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στα 26,9 δισ. δολάρια την εβδομάδα 12 έως 19 Απριλίου, από 28,7 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Ενδεικτική η αποκάλυψη των Financial Times, ότι η  Κεντρική τράπεζα ενισχύει τα αποθέματά της με βραχυπρόθεσμο δανεισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας τους φόβους αναλυτών και επενδυτών ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αμυνθεί σε μία νέα κρίση του Τουρκικού νομίσματος.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στη διαρκή λιτότητα, κάνει συνεχώς κινήσεις διατήρησης ισορροπίας με την Τουρκία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και προχωρά στην αγορά μη επανδρωμένων αεροχημάτων MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ, αλλά και στην αγορά τριών UAV MQ- 9 με δύο επίγειους σταθμούς εξυπηρέτησης, έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού στην αεροπορική βάση της Λάρισας, ενώ από το καλοκαίρι στην 110 πτέρυγα μάχης οι Αμερικανοί θα προσγειώσουν τα νέας γενιάς drones, τα Global Hawk. Και όλα αυτά λόγω των S-400 με τους οποίους η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.
Όπως διέρρευσε, στη Γαλλία εδώ και τρεις μήνες ετοιμάζεται ένα πρωτότυπο UCAV ΝEUROn, με σκοπό την μαζική παραγωγή του για τις χώρες που συνεισφέρουν στην κατασκευή του, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αφού και η χώρα μας συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα.

Σχόλια