ΗΠΑ. ΝΑΡΚΟΚΡΑΤΟΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΑ

Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αλβανία, θεωρεί το γειτονικό μας κράτος ναρκοκράτος των Βαλκανίων, φιλικό σε εγκληματικές οργανώσεις που προσπαθούν να επεκταθούν όχι μόνο στη Βαλκανική αλλά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Με κέντρο το καθεστώς Ράμα, η Αλβανική κυβέρνηση, κατηγορείται για πολλοστή φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ανοχή στην εγκληματικότητα, για συνεργασία με εγκληματικά στοιχεία και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται και στις διώξεις της Ελληνικής μειονότητας στη Β. Ήπειρο, αφού στη χώρα επενδύεται το έγκλημα και δημιουργείται η Κολομβία των Βαλκανίων, με άμεσες συνέπειες στούς Έλληνες που διαμένουν στις πατρογονικές τους εστίες. Διπλωματικοί κύκλοι στα Τίρανα συνδέουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ράμα για τουριστική αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, η οποία φέρει δήμευση περιουσιών της Ελληνικής μειονότητας, με την ανάγκη βαρόνων να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα από την διακίνηση ναρκωτικών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο ξέπλυμα χρημάτων καθώς η Αλβανική κυβέρνηση έχει καταβάλει ελάχιστες προσπάθειες για να περιορίσει το έγκλημα. Τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών των Αλβανών βαρόνων, ανακυκλώνουν μαύρο χρήμα με πρόσχημα τα εμβάσματα από Αλβανούς μετανάστες που ζουν κι εργάζονται εκτός της χώρας τους.

ΧΩΡΑ ΤΡΑΝΖΙΤ

Σχετικά με τη διακίνηση κοκαΐνης από την Νότια Αμερική και ηρωίνης από της χώρες της Ανατολής προς τις αγορές της Ευρώπης, η Αλβανία αναφέρεται ως χώρα τράνζιτ. Σχετικά με την ινδική κάνναβη, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την καθιστά βασικό εξαγωγέα προς τις χώρες της Ευρώπης.

Μια παλαιότερη έκθεση Αμερικανικού ειδικού ιστολογίου, είχε επισημάνει το γεγονός της διαφθοράς, επικαλούμενη σειρά Δυτικών κυρίως πηγών, αναφέροντας ότι αυτή απαντάται σε σχεδόν κάθε επίπεδο του αλβανικού κράτους, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών επιχειρηματικών συναλλαγών.
Η Ε.Ε, τελεί σε σύγχυση γι’ αυτή τη κατάσταση. Η διεφθαρμένη μαφιόζικη ελίτ της Αλβανίας είναι αταλάντευτα υπέρ της Ε Ε και ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ. Ορισμένοι ρεαλιστές στην Ε Ε διακρίνουν ότι τα αποκρουστικά επίπεδα διαφθοράς της Αλβανίας αποτελούν καταστροφική απειλή, οικονομική και από άποψη ασφάλειας.

Σχόλια