ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ


ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές της χώρας, καθώς έχασε και την Κωνσταντινούπολη, αυτό που ανέφερε ήταν ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται. 
Ο Ερντογάν όπως ισχυρίστηκε, δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αναφέροντας το, ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν πάντως ότι ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, προηγείται της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Καλού Κόμματος στις Δημοτικές εκλογές, έχασε όμως σημαντικές πόλεις και δήμους, όπως Άγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια, ενώ όπως όλα δείχνουν και την Κωνσταντινούπολη.
Οι ειδήσεις της τελευταίας στιγμής από την Τουρκία, αναφέρουν ότι η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των γκρίζων λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  συγκεντρώνει το 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP) και του Καλού Κόμματος (ΙΡ) της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ. Ο Ερντογάν χάνει την πρωτεύουσα της χώρας με τον Μανσούρ Γιαβάς της αντιπολίτευσης να κερδίζει καθαρά με ποσοστό 50,54% έναντι 47,27% του υποψηφίου του ΑΚΡ και πρώην υπουργού, με καταμετρημένο το 91% των ψήφων. Το CHP κυριαρχεί στα παράλια, στη Σμύρνη, στο Τεκίρνταγ, το Τσανάκαλε, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνι, τη Μούγλα, την Αντάλυα, το Χάταϊ, τη Σινόπη, το Εσκίσεχίρ, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ HDP

Το φιλοκουρδικό HDP, διεξάγοντας τον προεκλογικό του αγώνα υπό καθεστώς απαγορεύσεων, ενώ αρκετά στελέχη του μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκονται στη φυλακή, κατάφερε να κερδίσει τους δήμους Καρς, Βαν, Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Μάρντιν, Σιίρτ και Χάκκαρι, στη νοτιανατολική Τουρκία.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ 4 ΝΕΚΡΟΥΣ

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία ήταν επεισοδιακές. Από συμπλοκές υπήρξαν τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε περισσότερα από 300 επεισόδια σε ολόκληρη την επικράτεια. 

Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι δύο άνδρες έπεσαν νεκροί στην επαρχία Μαλάτεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από συμπλοκή μέσα στο εκλογικό κέντρο, στις 10:30 χθές το πρωί. Το επεισόδιο ξεκίνησε με λεκτική διαμάχη αντίπαλων ομάδων, με κάποιους στη συνέχεια να βγάζουν όπλα, με κατάληξη τον θανάσιμο τραυματισμό δύο ανδρών. 
Σε άλλο περιστατικό, στο Ντιγιάρμπακιρ, σε εκλογικό κέντρο, αντίπαλες ομάδες χρησιμοποίησαν ρόπαλα και μαχαίρια, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

Σχόλια