ΙΤΑΛΙΑ STOP ΛΙΒΑΝΟΣ STOP East Med STOP TΡΙΜΕΡΗΣ ΜΠΟΥΜ

Σε φιάσκο θα οδηγηθεί η υπογραφή στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, της Διακρατικής Συμφωνίας για την κατασκευή τού  αγωγού φυσικού αερίου East Med, εάν δεν αλλάξει στάση η Ιταλική πλευρά. 

Στη Ρώμη η κυβέρνηση συνασπισμού Λέγκας και Πέντε Αστέρων δεν συναινεί, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ ζήτησε την παρέμβαση της Ελλάδος προς την Ιταλική κυβέρνηση για διευθέτηση προς υπογραφή. Αυτό όμως δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα η Ιερουσαλήμ να προωθεί σχέδιο, ώστε να υπογραφεί ένα προσύμφωνο μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Η Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή τού αγωγού έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εάν τελικά συμφωνήσει η Ιταλική κυβέρνηση θα υπογραφεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στην <<διαμάχη>> ενεπλάκη και ο Λίβανος. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκεμπράν Μπαζίλ έστειλε επιστολή προς τον Έλληνα και τον Kύπριο ομόλογο του, Γιώργο Κατρούγκαλο και Νίκο Χριστοδουλίδη αντιστοίχως, στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, στη Φεντερίκα Μογκερίνι ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας ότι ο Λίβανος δεν θα δεχθεί παραβίαση των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας του στην περιοχή σε περίπτωση που αυτά θιγούν από πιθανή κατασκευή του αγωγού εφόσον επιλεγεί όδευση που περνά από τα ύδατα της χώρας του.

Σημαντικό γεγονός που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η Χεζμπολάχ στοχοποίησε τις εξέδρες φυσικού αερίου σε όλα τα Ισραηλινά οικόπεδα σε Λεβιάθαν, Ταμάρ, με ανακοινώσεις τύπου:
Όποιος θελήσει να υφαρπάξει θαλάσσιες περιοχές της ΑΟΖ του Λιβάνου, οι δικές του πλωτές εγκαταστάσεις θα εξουδετερωθούν, ενώ θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Λίβανος είναι ικανός να το πράξει.

Σχόλια