ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Αυτό που βλέπουν εντός της ΕΕ και αναλύουν τον τελευταίο καιρό οι ειδικοί αναλυτές σχετικά με την προσέγγιση της Ρωσίας σε χώρες φιλικές προς αυτήν  όπως τα Σκόπια, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, ήρθε τώρα να κάνει μεγαλύτερη αίσθηση με την επίσκεψη  του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Βουλγαρία. 
Αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι μερικές μέρες πριν την επίσκεψη, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ κάλεσε την κυβέρνηση  Μπορίσοφ, να πραγματοποιήσει την συνάντηση με τον Μεντβέντεφ, για να μην είναι όπως ανέφερε η Βουλγαρία όμηρος σε ξένα συμφέροντα.
Η επίσκεψη αφορούσε μεταξύ των άλλων τις εξελίξεις για την διακλάδωση του αγωγού Turk Stream μέσω της Βουλγαρίας. Σχετικά με την κατασκευή του έργου Balkan (κέντρο διανομής φυσικού αερίου), ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε ότι η Ρωσική κρατική εταιρεία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στην κατασκευή του. 
Αυτό όμως που μπορεί να αλλάζει τα πλάνα στην περιοχή, είναι το ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του στην Σόφια του είπε: Να συνδέσεις το Βουλγαρικό νόμισμα λέβα με το Κινεζικό γουάν και όχι με το ευρώ, επειδή το Κινεζικό νόμισμα είναι σταθερό. Και μεταξύ των άλλων ανέφερε: Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, εφόσον υπάρξει ανάλογη πρόταση και μπορεί να το κάνει αυτό εξίσου καλά όπως και οι άλλες χώρες (Τουρκία, Ουγγαρία, Φινλανδία). Παρ΄ όλα αυτά, οι σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες.
Όποιος αντιδρά στην κατασκευή του αγωγού μέσω του Βουλγαρικού εδάφους είναι προδότης, ανέφερε ο Μπορίσοφ. Ο ίδιος το 2014 ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης που αρνήθηκε να κρατήσει το λόγο που είχε δώσει στη Μόσχα σχετικά με την κατασκευή του αγωγού, όχι μέσω Τουρκίας, αλλά από τη Ρωσία κατευθείαν στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τις εργασίες του έργου. Και πριν από ένα εξάμηνο που ο Μπορίσοφ κατάλαβε ότι ο νότιος αγωγός θα γίνει και χωρίς τη συμμετοχή της χώρας του, δήλωσε ότι: Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρόδωσαν.
Η Βουλγαρία ανήκει στο ΝΑΤΟ και στην χώρα υπάρχει στρατηγείο της συμμαχίας και Νατοϊκά οπλικά συστήματα. Όμως υπάρχει μία φιλορωσική τάση από πολλούς πλέον Βούλγαρους, ακόμα και από τον πρόεδρο και πρώην Α/ΓΕΕΔ των Βουλγαρικών δυνάμεων Ρούμεν Ράντεφ, ενώ γενικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχώς βελτιώνονται, παρά τη <<φιλοδυτική>> αγάπη του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος αναγκάζεται να κλείσει <<το μάτι>> και πρός την άλλη πλευρά.

Σχόλια