ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τούρκος υπουργός Εξωτερικών: Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος (Κατρούγκαλος), είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή.
Είναι μεταξύ των άλλων οι ευχαριστίες που διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο, για όσα είπε σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από την αξιοποίηση των υδρογοναθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά την συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αττάλεια.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: Στην Ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές. 
Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου. 

ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανάρτηση στο Twitter για τη συνάντηση που είχε σήμερα με το Γιώργο Κατρούγκαλο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκαλεί <<Τουρκική>> τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, γράφοντας: Με τον ομόλογό μου Γιώργο Κατρούγκαλο στην Αττάλεια συζητήσαμε με ζεστό και ειλικρινή τρόπο όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ μας, όπως για την κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας και το Αιγαίο. Θα συνεχίσουμε το διάλογο για να την ενίσχυση του διαλόγου σε κάθε τομέα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε: Μιλήσαμε για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και του είπα ότι προφανώς είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε ενδιαφέρον να φροντίσουμε για την ευημερία και την εκπαίδευση τους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Θέλουμε να επιλύσουμε τη Διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις. Να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων. Στόχος να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ομόλογός του είπε: Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές.

ΟΙ ΟΚΤΩ

Διαφωνία υπήρξε για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. 

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για τρομοκράτες και πραξικοπηματίες οι οποίοι έπρεπε να είχαν εκδοθεί στην Τουρκία. Ο Γώργος Κατρούγκαλος απαντώντας ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει κράτος Δικαίου και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Σχόλια