ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια προσφέρουν ανησυχία στους πολίτες των χωρών γύρω από το θέμα Μεγάλη Αλβανία. Αλλιώς τα περίμεναν οι Αλβανοί αλλά λόγω της κόντρας Τράμπ - Ερντογάν, τα πράγματα στην περιοχή δεν πηγαίνουν όπως τα ήθελε ακόμα και η ΕΕ. Την ώρα μάλιστα που ο νέος πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Μουσταφά Σέντοπ που εκλέγεται στη Ραιδεστό, είναι αλβανικής καταγωγής.

Οι ΗΠΑ έστειλαν νέο μήνυμα  προς την αλβανική ηγεσία, ότι εάν η διοίκηση της Πρίστινα δεν καταργήσει επειγόντως τη δασμολόγηση των Σερβικών προϊόντων, η Ουάσιγκτον θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το Κοσσυφοπέδιο. 

Εκτός από την απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων και την ακύρωση  της συμμετοχής, όπως στον τομέα της ασφάλειας και το κλείσιμο του διαλόγου με τις ΗΠΑ, ενδέχεται ο αμερικανικός στρατός να αποσύρει τις δυνάμεις του από το στρατόπεδο Μποντστίλ. Εάν δεν καταργηθούν οι δασμολογήσεις του 100% των Σερβικών προϊόντων οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα της Πρίστινα Gazeta Blic.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, έχει δηλώσει ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για άρση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνησή του για τα προϊόντα από την Σερβία από τις 21 Νοεμβρίου 2018, αναφέροντας: Οι δασμοί μπορεί να μείνουν για πάντα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα μας με την Σερβία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις που θα μας αναγκάσουν να καταργήσουμε τους δασμούς. Οι πιέσεις δεν είναι η γλώσσα που περνάει σ` εμάς, δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η Ουάσιγκτον πιέζει περί άρσης των δασμών την ηγεσία του Κοσόβου, για να επιστρέψουν οι Σέρβοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ θέλουν με κάθε τρόπο να βρεθεί λύση μέσα στο 2019.

Σχόλια