ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος προέβη σε δηλώσεις μέσω συνέντευξης στο News24/7 ,  επιβεβαιώνοντας την αλλαγή συνόρων της χώρας. Η αρχή θα γίνει με μερική επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης από το Ιόνιο.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η αλλαγή συνόρων είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση και η επέκταση χωρικών υδάτων θα ξεκινήσει από το Ιόνιο. Η χαρτογράφηση έχει ολοκληρωθεί, ενώ θα υπάρξει συνέχεια και με άλλες περιοχές. Η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Χρειάζεται ειδικός νόμος, όχι απλώς Προεδρικό Διάταγμα.
Ο νέος ΥΠΕΞ, απέφυγε να απαντήσει αν θα συμπεριληφθούν και τα Κύθηρα. Όπως ανέφερε έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά σ’ επίπεδο χαρτογράφησης, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν πλήρως τα Εθνικά μας Δίκαια, αλλά και με τρόπο συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο. Αρχικά, η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γίνει στο Ιόνιο όπως ορίζεται στις Διεθνείς Συνθήκες της χαρτογράφησης στο Ιόνιο και μετά φυσικά θα συνεχίσουμε και με άλλες περιοχές. Αλλά ακριβώς επειδή η άμεση σκοπιμότητα της πρώτης αυτής επέκτασης αφορά στις ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία, ξεκινάμε με Ιόνιο. 
Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε: Η ενεργοποίηση των ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί και δεν εφαρμόζονται στο Αιγαίο, συμφωνήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. Το επόμενο διάστημα θα συναντηθούν τα υπηρεσιακά κλιμάκια των δύο χωρών για να συζητήσουν ακριβώς αυτό. Οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο είναι το αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη είναι το επόμενο βήμα.

Σχόλια