ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ανάκληση και των οκτώ ενταλμάτων προσωρινής κράτησης στην υπόθεση της φερόμενης λαθρεμπορίας προχωρά η ανακρίτρια διαφθοράς. Αναμένεται η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων όπως τουλάχιστον δήλωσαν οι δικηγόροι τους.
 Η ανακρίτρια διαφθοράς οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά από έγγραφο της ΑΑΔΕ στο οποίο φέρεται να βεβαιώνεται ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για την εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία
Όπως εκτιμούν νομικές πήγες, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.
Χθές αποφυλακίστηκαν και οι 23 εμπλεκόμενοι της δεύτερης σπείρας, μεταξύ των οποίων και τα φερόμενα ως αρχηγικά μέλη, μετά από πληροφορίες ότι στο γραφείο της ανακρίτριας έφτασε απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών σε ερώτημα σχετικά με το αν υπόκειται σε δασμούς το εμπόριο χρυσού προς την Τουρκία.
Όπως προκύπτει, δεν υπάρχει υποχρέωση για καταβολή φόρων και δασμών από τον εξαγωγέα, αρκεί βεβαίως αυτός να αποδείξει ότι νόμιμα κατείχε τον χρυσό. 
Στην περίπτωση Ριχάρδου και συνεργών, θα πρέπει ο ενεχειροδανιστής και οι άλλοι εμπλεκόμενοι να αποδείξουν ότι κατείχαν νόμιμα και όχι παράτυπα  αυτές τις ποσότητες χρυσού.
Βάσει της σύμβασης τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία και του άρθρου 157 ν. 2960/2001 για τη λαθρεμπορία, ορίζεται ότι η πράξη της λαθρεμπορίας προϋποθέτει απώλεια δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων είτε για το Ελληνικό δημόσιο είτε για την ΕΕ που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν.

Σχόλια