ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ. ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσουγλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και των δύο πλευρών, υπάρχουν στην ατζέντα σοβαρά νομικά θέματα τα οποία παραμένουν εκκρεμή.
Ο Μάικ Πομπέο διεμήνυσε ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν οι <<άδικα κρατούμενοι του επιτόπιου προσωπικού της Αμερικανικής πρεσβείας και Αμερικανοί πολίτες>> που αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί τρομοκρατίας και συμμετοχής στο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, αλλά και ο επιστήμονας της ΝΑΣΑ Σέργκαν Γκόλγκε τουρκικής καταγωγής που καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από την τουρκική Δικαιοσύνη σε επτά χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσουγλου έθεσε θέμα έκδοσης Γκιουλενιστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ, δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλάνε για 84 άτομα. Από τις δηλώσεις του πάντως προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την τράπεζα HALKBANK, ο υποδιοικητής της οποίας Χακάν Ατίλα κρίθηκε ένοχος από Αμερικανικό δικαστήριο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 32 μηνών. Ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε να εφαρμοστεί στην περίπτωση του η διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, ώστε ο καταδικασθείς τραπεζίτης να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Τουρκία. Στο όλο θέμα υπάρχει και η έρευνα για την HALKBANK από το Οικονομικών Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων, αλλά και μία δεύτερη ανεξάρτητη έρευνα του γραφείου του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, ο οποίος σύμφωνα με το Ρόιτερς ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο κατηγορητήριο σε βάρος της HALKBANK.
Στο μεταξύ σε ερώτηση προς τον εκπρόσωπο του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών από τον Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με την παράνομη είσοδο του Μπαρμπαρός υπό την συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών σκαφών στο τεμάχιο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ, η απάντηση ήταν: Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή τη ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Σχόλια