Το Politico αναφέρει ότι η επιλογή των δύο χωρών δεν είναι τυχαία. Είναι αυτές που έχουν τους πιο στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Η δημιουργία ακαδημίας κατασκοπίας στην ΕΕ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των υπηρεσιών πληροφοριών. Το όλο θέμα είχε κολλήσει σε βέτο της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διαθέτει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Το Brexit όμως που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα, επιφέρει αλλαγές και στην περίπτωση αυτή.
Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ενωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ. Η Ελλάδα θα αναλάβει επίσης την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, αλλά και τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει το Politico, Γαλλία και Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.
Η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας Ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία της βελτίωσης του καταμερισμού των βάσεων σε Ευρώπη και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου