ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΤΗ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Οργασμός γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο πέριξ της Κύπρου. Πέντε γεωτρύπανα για λογαριασμό τεσσάρων διαφορετικών χωρών, σε έναν χώρο ιδιαίτερης αξίας ενεργειακά.

Γεώτρηση στη «Δελφύνη» για λογαριασμό της Κύπρου,  στο «Λεβιάθαν» για λογαριασμό του Ισραήλ, γεωτρήσεις στο «Ζορ» για λογαριασμό της Αιγύπτου και δύο γεωτρήσεις στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σε Αττάλεια και Μερσίνα. Μία ακόμα είναι έτοιμη να ξεκινήσει με γεωτρύπανο αδελφό του Stena Icemax για το Ισραήλ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη η Τουρκία ως αντίδραση στην πρώτη γεώτρηση, ανακοίνωσε για αύριο ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού δυτικά της Πάφου. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δική της Navtex, ενημερώνοντας ότι οι τουρκικές ναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε περιοχή ευθύνης της Κύπρου χωρίς συνεννόηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι ασφάλειας για τη ναυσιπλοΐα. Η Τουρκία θεωρεί ότι η Κυπριακή Navtex εκδόθηκε από αναρμόδια Αρχή και δεν ισχύει. 
Η Άγκυρα υπολογίζει την αξία των κοιτασμάτων σε 3 τρισ. δολάρια, μόνο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. 

Να αναφερθεί ότι οι Αμερικανοί θωράκισαν πολιτικά και στρατιωτικά τις γεωτρήσεις τους στο «τεμάχιο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η κίνηση πολεμικών σκαφών από διάφορες χώρες είναι μεγάλη. 
Το γεωτρύπανο Stena Icemax βρίσκεται υπό διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ θα συνδέεται με το αεροδρόμιο της Λάρνακας με απευθείας πτήσεις ελικοπτέρου. 

Σχόλια