ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΞΙ ΕΚΑΤ. ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ

Τα χρέη στις εφορίες έχουν υπερβεί τα 182 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποστεί κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ανέρχονται σε 1.143.356 από 695.074 στο τέλος του 2015, ενώ υπολείπονται άλλοι 589.596. Με βάση την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2017, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ιδιαίτερα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έφτασαν το 1.721.911, σημειώνοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αθροιστικά την περίοδο 2015-2018 κατά τη δικηγόρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τα πιστωτικά ιδρύματα υπολογίζεται ότι έχουν διεκπεραιώσει περισσότερα από 6.000.000 κατασχετήρια.
Οι κατασχέσεις προχωρούν με πιο γρήγορος ρυθμούς και όπως όλλα δείχνουν θα επιταχυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέο σχέδιο αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να ενεργοποιήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών καθιερώνοντας αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που συνοδεύονται με ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις, ειδοποιήσεις και επιδόσεις για κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Οι κατά τόπους εφορίες θα συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία των οφειλετών από το TAXIS, τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, τον Τειρεσία κ.λ.π , ώστε να προχωρούν σε κατασχέσεις πιό γρήγορα καθώς και σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Σχόλια