ΣΚΟΠΙΑ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, συνεδρίασε χθές βράδυ για να επικυρώσει το κείμενο της Συνταγματικής αναθεώρησης όπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την έγκριση το κείμενο θα διαβιβαστεί στη Βουλή, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισής του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μίλε Μποσνιακόφσκι δήλωσε, ότι στο κείμενο αναφέρεται: Γεωγραφικός προσδιορισμός Βόρεια πριν από το Μακεδονία σε κάθε σημείο του συντάγματος, όπου αναφέρεται η ονομασία της χώρας.
Η νέα πρόταση θα προασπίζει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία  των γειτονικών χωρών, ενισχύοντας έτσι τις εγγυήσεις γύρω από τα ήδη υπάρχοντα σύνορα και διακηρύσσοντας πως η <<Μακεδονία>> δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Αυτό σημαίνει προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της <<Δημοκρατίας της Μακεδονίας>> και των γειτονικών της χωρών. Μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης η χώρα θα προασπίζει τα πολιτιστικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα όλων των απόδημων πολιτών της χώρας, χωρίς την ανάμειξη σε θέματα εσωτερικής κυριαρχίας άλλων χωρών και εσωτερικές τους υποθέσεις με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο. Η συμφωνία μεταξύ της <<Μακεδονίας>> και της Ελλάδας ανοίγει το δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και για το εάν έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτούνται για την έγκριση της Συνταγματικής αλλαγής, ο Μίλε Μποσνιακόφσκι απάντησε πως η κυβέρνηση θα κινήσει τις διαδικασίες, ελπίζοντας πως οι βουλευτές θα σεβαστούν τη θέληση των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.
Στο μεταξύ, ο Αυστριακός Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, ζήτησε από τα μέλη της Σκοπιανής Βουλής, να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος, σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα Der Standard και εξέφρασε την άποψη να μην προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σχόλια