ΥΠΟ ΦΥΛΑΞΗ Η ΜΝΗΣΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΟΓΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τη μνηστή του δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Τζενγκίζ, η οποία είναι υπήκοος Τουρκίας, έχουν θέσει οι αστυνομικές αρχές της χώρας υπό 24ωρη φύλαξη, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανός στις 2 Οκτωβρίου όταν έμπαινε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει  ένα πιστοποιητικό ενόψει του επικείμενου γάμου του με την Τζενγκίζ. Η ίδια τον περίμενε έξω από το προξενείο. Όταν το πήρε απόφαση ότι δεν θα έβγαινε, ήλθε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές βάσει των οδηγιών που τις είχε δώσει ο ίδιος ο Τζαμάλ Κασόγκι, όπως αποκάλυψε η ίδια, ενώ της είχε αφήσει τα κινητά του τηλέφωνα και της είχε δώσει οδηγία να επικοινωνήσει με έναν φίλο του, σε περίπτωση που εκείνος δεν έβγαινε από το προξενείο.
Η κυβέρνηση τής Σαουδικής Αραβίας, διέψευδε πως γνώριζε τι του συνέβη, ισχυριζόμενη ότι έφυγε από το προξενείο, αλλά το Σάββατο, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε έπειτα από καυγά κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν γροθιές, εντός του κτιρίου. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ χαρακτήρισε τον θάνατό του τεράστιο και πολύ σοβαρό λάθος.

Η Σαουδική Αραβία δέχεται συνεχείς πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για την εκδοχή που παρουσίασε για τον θάνατο του δημοσιογράφου.


Η τελευταία εκδοχή που δίνει ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πώς η ομάδα των 15 που εστάλη για να συναντήσει τον Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, τον απείλησε ότι θα τον ναρκώσει και θα τον απαγάγει και στη συνέχεια του προκάλεσε ασφυξία, όταν αντιστάθηκε. Στη συνέχεια τύλιξαν το πτώμα σε ένα χαλί και το έδωσαν σε ντόπιο συνεργάτη για να το ξεφορτωθεί. Ο ίδιος αξιωματούχος παρουσίασε και έγγραφα τα οποία δήλωσε ότι είναι της Σαουδαραβικής υπηρεσίας Πληροφοριών και τα οποία δείχνουν ότι στόχος του Ριάντ ήταν να επιστρέψουν στη χώρα διαφωνούντες μεταξύ των οποίων και ο Κασόγκι.  Όταν ρωτήθηκε γιατί αλλάζει συνεχώς η εκδοχή για τον θάνατο του, απάντησε ότι η αρχική εκδοχή της κυβέρνησης βασιζόταν σε λανθασμένες πληροφορίες.

Σχόλια