ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Η Μόσχα έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την ονομασία Βόρεια Μακεδονία επ΄ ουδενί  και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. Συγκεκριμένα γράφει στο Twitter η Ρωσική πρεσβεία: Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα εδώ και περισσότερα από 26 χρόνια και η θέση μας δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να δεχθεί άλλη ονομασία. 

Να θυμηθούμε ότι η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Αλλά σήμερα η Μόσχα δεν θέλει να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα επικαλείται το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που παραπέμπει στο άρθρο 110. Σύμφωνα με το άρθρο, οι ΗΠΑ θα πάρουν την σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας και Γαλλίας και μόνον τότε μπορούν τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομα της χώρας. Στη διαδικασία αυτή η Μόσχα θα θέσει βέτο επικαλούμενη ως αιτιολογικό την παραβίαση του άρθρου 2 και πιο συγκεκριμένα την παραβίαση της πολιτικής ανεξαρτησίας στα Σκόπια. Εάν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θελήσουν να επαναλάβουν τη διαδικασία των διαβουλεύσεων, η Μόσχα μπορεί να ξαναβάλει βέτο και η διαδικασία να σταματήσει οριστικώς. 
Εάν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από Αθήνα και Σκόπια και μπλοκαριστεί από το βέτο της Ρωσίας, τα Σκόπια έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την πλήρη και οριστική αναγνώριση τους ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 

Σχόλια