ΤΟ USS MOUNT WHITNEY ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΛΟΓΩ ΔΕΘ

83η ΔΕΘ. Το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018. Τιμώμενη Χώρα στην 83η ΔΕΘ θα είναι οι ΗΠΑ και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα σταθμεύει η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου, το USS Mount Whitney, ένα από τα πλοία που ενισχύουν με την παρουσία τους την δυναμική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Είναι σκάφος διοικήσεως και ελέγχου κλάσης Blue Ridge. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1971 και έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική, τον Ινδικό και στο Κέρας της Αφρικής. Το 2008 έπλευσε στη Μαύρη Θάλασσα, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που είχαν επηρεαστεί από τον πόλεμο Ρωσίας- Γεωργίας. Τον Μάρτιο του 2011 ήταν το σκάφος διοικήσεως για τη Διεθνή επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη.
Στην επίσκεψη του USS Mount Whitney στον Θερμαϊκό, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη Huff Post Greece, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «υπογραμμίζουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα και στην ασφάλεια». Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως «η εστίασή μας στην Ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι εμφανής και το μήνυμα είναι ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα καθώς αναδύεται από την οικονομική προσαρμογή. 
Από πλευράς του, ο αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι «πιθανότατα όσο καλύτερες θα μπορούσαν να είναι εδώ και χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στην αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. «Αν δεις τη γεωγραφία και τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη Λιβύη, τη Συρία και τις πιθανές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές» είπε ο Αμερικανός στρατηγός, που προέρχεται από το Σώμα Πεζοναυτών, ενώ πρόσθεσε πως οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάποιες «ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τη ρωσική ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο», συμπληρώνοντας πως υπάρχει έντονο Ελληνικό ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασης των ΗΠΑ στις Ελληνικές βάσεις. 

Σχόλια