ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ UAV ΣΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ ΚΡΗΤΗΣ

Η Frontex με σκοπό την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, έστειλε στην Ελλάδα δύο Ισραηλινής κατασκευής Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα ΜΕΑ Heron-1. Τα Heron-1 εγκαταστάθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τυμπάκι της Κρήτης και φαίνεται πως θα μειώσουν τις δαπάνες της Ελλάδας για ΜΕΑ, γράφει σε δημοσίευμά της η Τουρκική εφημερίδα Yeni Akit.

Σε  ανακοίνωση της Frontex αναφέρεται πως άρχισαν οι δοκιμαστικές πτήσεις για τα Heron-1, που πετάνε σε μέση τροχιά και έχουν δυνατότητα να μένουν επί μακρόν στον αέρα. Τα ΜΕΑ είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες και ραντάρ. Διαθέτουν ηλεκτροοπτική κάμερα MOSP, ραντάρ παρατήρησης θαλάσσης MMR και το στρατιωτικού τύπου δορυφορικό σύστημα SATCOM.

Η Ελλάδα, για να αυξήσει τις δυνατότητες της για πληροφορίες, έρευνα και παρατήρηση, συμφώνησε με το Ισραήλ για τριετή δανεισμό 7 Heron. Το κόστος φθάνει τα 35,5 εκ. δολάρια και βάσει της συμφωνίας το Ισραήλ θα παράσχει και εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 25 του μήνα, η πρώτη επιχειρησιακή πτήση διάρκειας 14 ωρών του του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους  τύπου HERON 1, που διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για 600 ώρες πτήσης στο πλαίσιο της διεξαγωγής δοκιμαστικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.
Το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους επιχειρησιακό μέσο για την αστυνόμευση του θαλάσσιου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. 


ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια