ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Δημοψήφισμα με αντικείμενο την ενίσχυση της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά όχι την ανεξαρτητοποίησή της, πρότεινε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Η ψηφοφορία δεν θα αφορά την αυτοδιάθεση του καταλανικού πληθυσμού, αλλά τον βαθμό αυτονομίας της περιοχής, στην οποία αναλογεί περίπου το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας.
Όλα δείχνουν ότι ο Σάντσεθ φαίνεται πως επιχειρεί να επαναφέρει ψήφισμα του 2006, το οποίο παραχωρούσε αυξημένη αυτονομία στην Καταλονία, αλλά ακυρώθηκε εν μέρει από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο κατάργησε άρθρα που τοποθετούσαν την Καταλανική γλώσσα πάνω από τα Ισπανικά και όριζαν ως έθνος την Καταλονία. 
Η εν λόγω πρόταση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, βασίζεται σε μία διαλλακτική πολιτική που επιχειρεί να ακολουθήσει η Σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας, αφού βασίζεται στην συνεργασία και τις ψήφους μικρών περιφερειακών κομμάτων για να περνάει  νομοσχέδια.

Εξάλλου ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα, όταν η κυβέρνηση του ορκίστηκε στη Βαρκελώνη, κάλεσε τον Πέδρο Σάντσεθ σε συνομιλίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Πρωθυπουργέ Πέδρο Σάντσεθ, ας μιλήσουμε, ας φροντίσουμε το πρόβλημα, ας πάρουμε τα ρίσκα εσείς και εγώ. Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε μέρα παραπάνω.

Σχόλια