ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ Η ΦΙΛΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ

Στη σύνοδο της Τεχεράνης, ο Ερντογάν ζήτησε να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία. Δεν υπήρξε όμως ανταπόκριση από τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του που συμμετείχαν στην σύνοδο. Οι τρεις ηγέτες συναντώνται στο Ιράν, προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη της Ιντλίμπ, την στιγμή που καθεστωτικές δυνάμεις και αντάρτες, προετοιμάζονται για την τελευταία ίσως μεγάλη μάχη.
Ο Ρώσος πρόεδρος όμως δεν συμφώνησε με την πρόταση του Ερντογάν σχετικά με την  εκεχειρία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε όπως ανέφερε τα τρομοκρατικά στοιχεία στην Ιντλίμπ, ότι συνεχίζουν τις προκλήσεις και τις επιδρομές, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό, πρόσθεσε.
Ο Ιρανός ηγέτης Χασάν Ροχανί, τόνισε ότι η Συρία πρέπει να ανακαταλάβει τον έλεγχο όλης της επικράτειας και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιντλίμπ είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της αποστολής που συνίσταται στην επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία, όμως αυτή η μάχη δεν πρέπει να πλήξει τους πολίτες, ούτε να υποκινήσει μια πολιτική της καμένης γης, ενώ ο Πούτιν εξέφρασε τη γνώμη ότι η Συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της, το σύνολο της εθνικής επικράτειάς της και οφείλει να το πράξει.


Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν αντέχει να δεχτεί άλλους πρόσφυγες σε περίπτωση μίας νέας μαζικής εξόδου αμάχων από την Ιντλίμπ. Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκαομμύρια Σύρους πρόσφυγες ανέφερε και δεν παρέλειψε να εκφράσει την ενόχληση της Τουρκίας για την υποσττήριξη των ΗΠΑ στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG ανατολικά του Ευφράτη.
Εν τω μεταξύ Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν την Παρασκευή θέσεις τζιχαντιστών και ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν, την ώρα που οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συζητούσαν για την τύχη του στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δυνάμεις του Συριακού στρατού συγκεντρώνονται στα όρια της Ιντλίμπ που γειτονεύει με την Τουρκία και επιδιώκουν να την ανακαταλάβουν. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν βομβαρδισμοί με πυροβολικό στην περιοχή, αλλά και η αεροπορία της Ρωσίας, διεξήγαγε σποραδικά πλήγματα, καθώς στοχοθέτησαν την Παρασκευή θέσεις της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης, αλλά και της Αχράρ αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 4 μαχητές της Αχράρ αλ Σαμ σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν επλήγη η θέση τους. Σκοτώθηκε εξάλλου ένας κτηνοτρόφος, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 4 άνθρωποι.
  • 9

Σχόλια