ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΜΕ ΦΟΡΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν αναλογικότερο φόρο που θα γίνει το αργότερο μέχρι το 2020. Θα αφορά την κατοχή περιουσίας και θα ελαφρύνει την φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία που σήμερα έχουν έκπτωση 50%.
Ο Στόχος πάντως θα παραμείνει ο ίδιος, κάθε χρόνο να εισπράττονται όσα και με τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2,65 δισ. Ευρώ, αφού θα φορολογείται το σύνολο των ακινήτων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, σε εσωτερικό και εξωτερικό. Για τα ακίνητα του εξωτερικού οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να δηλώσουν και αυτά τα οποία ανήκουν σε οff shore εταιρίες στις οποίες θα εμφανίζονται ως διαχειριστές.
Ο νέος φόρος περιουσίας θα αφορά κτίσματα, αγροτεμάχια, τα οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής και όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην κατοχή τους. Συγκεκριμένα ακόμα και έπιπλα ιδιαίτερης αξίας. Επίσης συμμετοχές και επενδυτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων, όπως σε επένδυση χρυσού. Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.
ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο νέο φόρο περιουσίας δεν θα υπόκεινται οι καταθέσεις στις τράπεζες και άλλες μορφές αποταμιεύσεων και επενδύσεων, όπως οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχόλια