ΤΣΙΠΡΑΣ. ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΗΠΑ. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΜΜΕΝΟ


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο: Ο αριστερός ηγέτης της Ελλάδας οικοδομεί συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στα Βαλκάνια, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, σημείωσε: Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό μας συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, όπως ήταν τρία χρόνια πριν, πρέπει να διαμορφώσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ. Η συνεργασία και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια.


Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός ανέφερε: Δεν θα παίξω παιχνίδια. Η Συμφωνία θα επικυρωθεί στην Ελληνική Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας. Μπορώ να δω πολύ καθαρά ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσθέσουμε αξία στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Πήραμε μια απόφαση προκειμένου να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό ήταν ένα πολύ καθαρό σήμα.

Αβέβαιος για το αν θα εξαντλήσει την τετραετία, γιά τίς σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο απάντησε:  Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου. Ο στόχος μου είναι να πάω μέχρι τέλους, αυτό συνιστά, σινιάλο σταθερότητας.

Αναφερόμενος στίς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την επίλυση του ονοματολογικού, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πρόκειται περί μέτρου για προστασίας των εθνικών συμφερόντων, μέσα από ένα πολύ καθαρό μήνυμα.

Η εφημερίδα Wall Street Journal, όπως αναφέρει, ο κ. Τσίπρας, ο 44χρονος ηγέτης ενός Ελληνικού αριστερού κόμματος, που ήταν κάποτε αντίθετος με την Αμερικανική εξουσία και το ΝΑΤΟ, οδήγησε σε μια ανεπιτυχή εξέγερση ενάντια στις αυστηρές οικονομικές πολιτικές της ΕΕ το 2015, όταν η Ελλάδα λίγο έλειψε να βγει από το ευρώ. Τώρα που θεωρείται από τις Η.Π.Α. και την ΕΕ ως ένας όλο και πιο μετριοπαθής παίκτης, λέει ότι θέλει η Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες της Δύσης στα Βαλκάνια.

Σχόλια