Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΘΕΣΙΝΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΛΟΓΩ ΡΗΨΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ

Μάχες με άνδρες των ΜΑΤ και πετροπόλεμος χθες βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, με το κέντρο της πόλης να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, έριξαν χημικά ακόμη και σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, ενώ για πρ[ωτη φορά οι αστυνομικές κλούβες απέκλεισαν εκτός των δρόμων και την πρόσβαση από τα πεζοδρόμια και σε κάποια σημεία ακόμα και τη Νέα Παραλία !!
28 άτομα προσήχθησαν και 8 συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι. 
Τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί. 
Δεκάδες κλήσεις έλαβε το ΕΚΑΒ για αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που προκλήθηκε από τη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία. Σε περίπου 60 ανθρώπους χρειάστηκε να δώσουν τις πρώτες βοήθειες διασώστες του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη. Συνέδραμαν τέσσερα ασθενοφόρα, μία κινητή μονάδα, δύο μηχανές, όλα εξοπλισμένα με αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Ένας πολίτης βρέθηκε στη θάλασσα στο ύψος του Λευκού Πύργου. Ανασύρθηκε με τη βοήθεια συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο.
Ένταση επικράτησε και στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου τελούνταν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης. Ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα σε μεμονωμένες ομάδες που αποσπάστηκαν από το συλλαλητήριο και αστυνομικούς που προέβησαν σε χρήση χημικών και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 13 κάδοι και δύο βαρέλια κάηκαν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα επί της λεωφόρου Νίκης. Δύο σπασμένες τζαμαρίες υπήρξαν  στο Δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ σε πολλά διαφορετικά σημεία το κέντρο της πόλης θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο.

Σχόλια