ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΛΟΓΩ ΑΓΟΡΑΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ 

Η κυβέρνηση Τράμπ, επικαλούμενη τον νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions, που προβλέπει επιβολή κυρώσεων για όσους συνάπτουν συμβόλαια με Ρωσικές εταιρείες όπλων, επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα για πρώτη φορά, σε μια ξένη χώρα και συγκεκριμένα στην China's Equipment Development Department, την Κινεζική στρατιωτική διεύθυνση εξοπλισμών και τον διευθυντή της, για την αγορά 10 μαχητικών αεροσκαφών Su-35 το 2017 και αντιαεροπορικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία. Μετά από αυτή την εξέλιξη, υπάρχει ανησυχία στην Άγκυρα, που είναι έτοιμη να παραλάβει τους S-400.

Ο Geng Shuang, εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε: Αυτή η χειρονομία των Ηνωμένων Πολιτειών παραβιάζει σοβαρά τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών σχέσεων και βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διορθώσουν αμέσως αυτό το λάθος και να καταργήσουν τις κυρώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώσει τις συνέπειες.

Από Ρωσικής πλευράς, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμκοβ αναφερόμενος στο θέμα αντέδρασε, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, μια προσπάθεια με μεθόδους που αντιβαίνουν στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς εμπορίου για να εξαφανίσουν έναν ανταγωνιστή των Αμερικανικών όπλων από την αγορά.

Σχόλια