ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προανήγγειλε την πρώτη επίσκεψη των τεσσάρων Θεσμών στην Αθήνα για έλεγχο των συμφωνηθέντων, στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι θεσμοί θα μείνουν για 1 περίπου εβδομάδα. Η έλευσή τους θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης (που ισχύει για τα κράτη που πέρασαν από πρόγραμμα), αλλά και του μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας (που ενεργοποιήθηκε σήμερα και για 4 τουλάχιστον χρόνια, ειδικά για την Ελλάδα).
Έλεγχος εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και η πρόοδος σε όλο το πλέγμα των προαπαιτούμενων που έχουν οριστεί για τους επόμενους μήνες. Ιδιαίτερη σημασία θα δωθεί στα έσοδα και τις δαπάνες, ώστε να κρίνουν αν είναι βιώσιμοι οι στόχοι του προσχεδίου Προϋπολογισμού για το 2019 που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Βουλή την 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου. 
Να σημειωθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη θα επιβλέπει την Ελλάδα τέσσερις φορές το χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επίσκεψη μπορεί να μην οδηγήσει σε επίσημη έκθεση για την Ελλάδα. Αυτό θα συμβεί μάλλον στη δεύτερη αποστολή του 2018 η οποία σχεδιάζεται για το Δεκέμβριο. 
Σε ερώτηση προς τον επίτρο Πιέρ Μοσκοβισί για το αν θα εφαρμοσθεί ή όχι η μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 απέφυγε να απαντήσει. Δεν το σχολιάζω ανέφερε αλλά έχω να πω μόνο δύο πράγματα: Πρώτον οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και δεύτερον τώρα η Ελλάδα είναι μία κανονική χώρα. Πρέπει να εξετάσουμε το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται στις Βρυξέλλες στις 25/10, θα δούμε ποιο είναι το δημοσιονομικό περιθώριο και θα εξετάσουμε όλες τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Θα ασκείται από 5 τουλάχιστον πλευρές εκ των οποίων οι τρεις είναι θεσμοθετημένες και έχουν στο επίκεντρό τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλες δύο συνίστανται από τις αξιολογήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνει το Eurogroup και τα κράτη μέλη.
Η Ελλάδα θα παρακολουθείται έως ότου αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια μέσα από τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης Early Warning System

Σχόλια