ΜΝΗΜΗ ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ. Η ΑΝΑΝΔΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

1996. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. 11 ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές πραγματοποιούν αντικατοχική πορεία προς την Κερύνεια. Έχουν φτάσει από 12 Ευρωπαϊκές χώρες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών για να κάνουν όλοι μαζί μια συμβολική Αντικατοχική Πορεία. Ξεκίνησαν 2 Αυγούστου, από την τελευταία εκτός της Λευκωσία, διηρημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Βερολίνο. Με την πορεία που θα κάνουν οι μοτοσυκλετιστές θέλουν να διαφωτίσουν όλο τον κόσμο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, δήλωσε τότε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών Γιώργος Χατζηκώστας.
Το κατοχικό καθεστώς, δίνει εντολή για πυρ εναντίον όσων επιχειρήσουν να περάσουν στα κατεχόμενα.
Οι μοτοσικλετιστές αναφέρουν ότι η πορεία τους είναι ειρηνική.
Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Μοτοσικλετιστών. Η απόφαση που λαμβάνεται είναι η ματαίωση της πορείας. Αλλά κανείς δεν θέλει να κάνει πίσω. Και ξεσπούν τα πρώτα επεισόδια στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία. Οι διαδηλωτές περνούν εντός της νεκρής ζώνης και οι κατοχικές δυνάμεις βάζουν φωτιά για να τους κρατήσουν σε απόσταση. Η κατάσταση τίθεται εκτός ελέγχου στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Μοτοσικλετιστές και διαδηλωτές συγκρούονται με ένοπλους στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι.
Ο νεαρός μοτοσικλετιστής Τάσος Ισαάκ 24 ετών, προσπάθησε να βοηθήσει έναν Ελληνοκύπριο που δεχόταν άγρια επίθεση από τους Τούρκους. Ο τουρκικός όχλος τον περικυκλώνει και αρχίζει να τον χτυπά ανελέητα με ξύλα, ρόπαλα, τσεκούρια και πέτρες. Μαζί τους και η παράνομη αστυνομία του άνανδρου κατακτητή. 
Ο νεαρός Τάσος αφήνει την τελευταία του πνοή δίπλα στο συρματόπλεγμα της ντροπής και το όνομα του γράφεται στον μακρύ κατάλογο των ηρώων και μαρτύρων της Κυπριακής τραγωδίας. Τον χτύπησαν μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή.
Οι τραυματίες από τα επεισόδια ανέρχονται στους 41. Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου και της Ελλάδας καταδικάζει και συγχρόνως εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Γλαύκος Κληρίδης χαρακτηρίζει εγκληματική και αποτρόπαια πράξη τη δολοφονία. Οι εικόνες του άγριου ξυλοδαρμού και η είδηση της άνανδρης δολοφονίας του Ισαάκ κάνουν το γύρο του κόσμου.
Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το παλικάρι  ξεψύχησε σε ουδέτερο έδαφος, 95 μέτρα από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή.

Η σορός του Τάσου Ισαάκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αμμοχώστου. Και ο τραγικός επίλογος γράφτηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, τρεις ημέρες μετά τη θυσία του. Στη γενέτειρά του.

Πλήθος κόσμου μαζί με τους μοτοσικλετιστές, συγγενείς και φίλοι του Τάσου, μετέτρεψαν την κηδεία του σε μία άνευ προηγουμένου δυναμική εκδήλωση κατά της τουρκικής κατοχής και διατράνωσε τη συμπαράσταση της, στην έγκυο σύζυγο του Τάσου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1996

Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης εναντίον πέντε ατόμων για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Χασίμ Γιλμάζ, έποικος και πρώην στέλεχος της ΜΙΤ


Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, έποικος από την Τουρκία και αστυνομικός του ψευδοκράτους


Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριος από την Αμμόχωστο


Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, Τούρκος έποικος και επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα


Ερχάν Αρικλί, Τούρκος έποικος από την πρώην Σοβιετική Ένωση. 

Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν και αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων της Άγκυρας. Εξασφάλισε στις μέρες μας θέση στην Βουλή της παράνομης Τουρκικής Δημοκρατίας της Β. Κύπρου, ως πρόεδρος του κόμματος των εποίκων Αναγέννηση. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε στις 24 Ιουνίου 2008, ένοχη την Τουρκία για την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.


Η θυσία του Τάσου Ισαάκ προκάλεσε ρίγη συγκίνησης  στον απανταχού Ελληνισμό. Η Ελληνική κυβέρνηση έγινε ανάδοχη της αγέννητης ακόμη κόρης του Τάσου Ισαάκ, που ήρθε στον κόσμο σχεδόν ένα μήνα μετά τον μαρτυρικό θάνατο του πατέρα της.




Η Διεθνής κοινότητα κρατάει ωστόσο ουδέτερη στάση για τη δολοφονία. Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του  Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ, επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην Κυπριακή αστυνομία η οποία δεν απέτρεψε τους διαδηλωτές να εισέλθουν στην νεκρή ζώνη, όσο και στις κατοχικές δυνάμεις, που δεν εμπόδισαν τους αντιδιαδηλωτές να πλησιάσουν της γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Σχόλια