ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ




Η ΔΥΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από Ρωσικής πλευράς οι αντιδράσεις για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελληνική κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα χαρακτήρισαν την πρόσκληση των Σκοπίων, ως είσοδο στο ΝΑΤΟ με το ζόρι. 
Η απορρόφηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των ανοιχτών θυρών έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή, ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επενέβη,  χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις προσπάθειες ανάμειξης στις δημοκρατικές διαδικασίες άλλων χωρών ενώ τόνισε  ότι στηρίζει την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της.
Η επικεφαλής της ομάδας συνεργασίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Άνω Βουλή με το Ελληνικό κοινοβούλιο, βουλευτής από την Κριμαία Όλγα Κοβιτίδη, εξέφρασε τη λύπη της στο RNS για τις τελευταίες εξελίξεις. Σημείωσε ότι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών δεν συμβάλει στην ανάπτυξη των φιλικών διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας που δημιουργήθηκαν μέσα σε πολλούς αιώνες, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι αναγκασμένη να λάβει ανάλογα απαντητικά μέτρα. Και πρόσθεσε ότι η αρνητική πολιτική της Αθήνας προς τη Μόσχα εκδηλώνεται  και από το γεγονός ότι η πρεσβεία της Ελλάδας δεν εκδίδει βίζες στους Έλληνες της Κριμαίας, οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν τους συγγενείς στην Ελλάδα. 
Ο υποστράτηγος ε.α. Αλεξάντρ Μιχαΐλοφ, μέλος του συμβουλίου για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της FSB, δήλωσε ότι πίσω από το γεγονός βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες μεταφέρουν την αντιπαράθεση των υπηρεσιών τους με τις Ρωσικές και στην Ελλάδα. Σήμερα, τόνισε,  δεν υπάρχει στην Ευρώπη ούτε μια υπηρεσία πληροφοριών, η οποία να μη δρα υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.  Αναμφίβολα οι Έλληνες υπηρετούντες στην υπηρεσία πληροφοριών συντονίζονται σε αυτά τα ζητήματα με τους Αμερικανούς. Δεν θυμάμαι ποτέ κάτι ανάλογο στις σχέσεις μας.
Οι τελευταίες εξελίξεις τινάζουν όπως όλα δείχνουν στον αέρα και το ταξίδι Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Δεν γίνεται προετοιμασία του ταξιδιού. Λαμβάνοντας υπ’ όψη την τρέχουσα κατάσταση, δεν κατανοούμε, πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά.

Σχόλια