ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


                            ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΤΟ << ΖΟΥΜΙ >>
Στόχος της Τουρκίας  η συνεταιρική διαχείριση και εκμετάλλευση των Κυπριακών αποθεμάτων υδρογονανθράκων.
Τσαβούσογλου και Ακιντζί, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στα κατεχόμενα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά, θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού και ειδικά όπως ανέφερε, αυτό, στο θέμα των γεωτρήσεων ή ερευνών για υδρογονάνθρακες, το βλέπουμε ξεκάθαρα. Από εδώ και πέρα η δική μας στάση θα είναι διαφορετική και το έχουμε πει σε όλη τη Διεθνή κοινή γνώμη. Και ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας: Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαιώματα και δεν θα τα παραχωρήσει σε κανένα. Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε εγωιστικά ή μονόπλευρα. Στο θέμα της γαλήνης στο νησί, της ειρήνης, πάντα είχαμε εποικοδομητική στάση. Η Τουρκία διεξήγαγε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με βάση τον διάλογο και την διπλωματία και εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Οι δύο πλευρές στο νησί είναι ίσες πολιτικά, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει. Η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ που θα πάει και στην Τουρκία, θα έχει επαφές με όλες τις εγγυήτριες χώρες. Αρχίσαμε ως εγγυήτριες χώρες να συζητάμε με ανεπίσημο τρόπο τι θα κάνουμε από δω και πέρα, ποια βήματα θα κάνουμε, τι  πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις.
Ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε: Η επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στη Κύπρο, δεν πρέπει να αξιολογηθεί ως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ηρθε για να σφυγμομετρήσει τις προθέσεις και ήταν πολύ καλή ακροάτρια. Θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή σταθερότητας, να έχουν καλή σχέση στην Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι με τους Ελληνοκύπριους και η Τουρκία με την Ελλάδα. Δεν θα εγκαταλείψουμε την θετική, εποικοδομητική μας στάση. Αρκεί αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση να μην μείνει χωρίς αντίκρισμα. Αρκεί να βρεθεί μια ρεαλιστική, δίκαιη λύση που θα μπορεί να εφαρμοστεί.

Γεγονός είναι το ότι η προσωρινή απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, δεν φαίνεται να αναχώρησε από την Κύπρο με τις καλύτερες εντυπώσεις από τις θέσεις της Τουρκικής πλευράς.
Πριν την αναχώρησή της δεν έκανε μάλιστα δηλώσεις.

Σχόλια