ΑΛΕΞΗΣ, ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.  Αυτά αναφέρονται μεταξύ των άλλων στην Βρετανική εφημερίδα  Financial Times. Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις δευτερογενείς μετακινήσεις των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία.

Καί όλα αυτά, γιά να διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που είναι έτοιμος να σπάσει λόγω του προσφυγικού έως το τέλος αυτού του μήνα, αφού η Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας, για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. 

Μεταξύ των άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέντευξή του στούς Financial Times: Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές. Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής αλλά και για τη Γερμανία. Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, με αντάλλαγμα όπως όλα δείχνουν την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη που επιβαρύνονται περισσότερο.

Σχόλια