ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ


Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στα τέλη του μήνα στις Βρυξελες. Εκεί θα αντιμετωπίσουν τις θέσεις της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας ιδιαίτερα πάνω στο θέμα της μετανάστευσης. 
Η νέα παρουσία στο τραπέζι των ηγετών θα είναι ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αλλά και οι απόψεις του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, που έδωσε την εντολή να αποκλειστεί η πρόσβαση μεταναστών στα Ιταλικά λιμάνια. 
Αλλά να ήταν μόνο αυτός. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπάρα Καρατσόλο, που ανήκει στη Λέγκα, μισεί ακόμη περισσότερο τις Βρυξέλλες από τον Σαβόνα. 

Υπουργός Εξωτερικών είναι ο φιλοευρωπαίος Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι. 
Ο ένας αναπληρωτής του όμως, ο Μάνλιο Ντι Στέφανο που ανήκει στο Κίνημα Πέντε Αστέρων, έγραψε το 2015 ότι οι κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου αποτελούν «μια αδέξια προσπάθεια να ικανοποιηθεί ο Μπάρακ Ομπάμα». 

Ο υπουργός Γεωργίας Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο έχει ανακοινώσει ότι η Ρώμη δεν θα υπογράψει τη νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά επειδή δεν προστατεύονται επαρκώς τα ιταλικά προϊόντα. Ο ίδιος ο Σαλβίνι έχει προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει την πρόσβαση πλοίων με ασιατικό ρύζι στα ιταλικά λιμάνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει συνάψει μια άτυπη συμμαχία με τον Γερμανό ομόλογό του Χορστ Ζεεχόφερ και με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικ. Το γεγονός αυτό έχει ενισχύσει τη θέση χωρών της κεντρικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που μέχρι τώρα θεωρούνταν απομονωμένοι ταραχοποιοί.

Ένα από τα ζητήματα όπου η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας είναι αποφασισμένη να ταράξει τα νερά είναι η Ρωσία. Και τα δύο κομμάτια του κυβερνητικού συνασπισμού διάκεινται φιλικά προς το Κρεμλίνο και θέλουν το τέλος των κυρώσεων. Η ευρωβουλευτής Λάουρα Φεράρα, που ανήκει στο Κίνημα Πέντε Αστέρων, δηλώνει πάντως ότι η Ιταλία δεν θα βάλει βέτο αυτή τη φορά στην ανανέωση των κυρώσεων.
Εκεί που θα φανεί αδιάλλακτη η ιταλική κυβέρνηση είναι στο προσφυγικό. 
Η Ιταλία θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα υποστηρίξουν τόσο αυτή την πρόταση όσο και την ιδέα που διατύπωσε την Κυριακή ο Μοαβέρο να ανοίξουν κέντρα στην Αφρική για τους αιτούντες άσυλο, ώστε όλες οι εξετάσεις της κατάστασής τους να γίνονται πριν ξεκινούν το ταξίδι τους. Δεν θα συμφωνήσουν όμως με την πρόταση της Ρώμης να μοιράζονται οι πρόσφυγες σε όλη την ΕΕ.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ Politico

Σχόλια