Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ << ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ >> ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

 

Χάρη στη στήριξη των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, ο 46 ετών οικονομολόγος Πέδρο Σάντσεθ Πέρεθ-Καστεχόν, ανέλαβε τα καθήκοντά του, δηλαδή την πρωθυπουργία της Ισπανίας. 

Το 2010 είχε δηλώσει ότι του αρέσει ο ρόλος του «υδραυλικού», με άλλα λόγια του ανθρώπου που τον καλούν να επισκευάσει τις ζημιές.  Το καλοκαίρι του 2014, εξελέγη γενικός γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μέχρι τότε ήταν σχετικά <<άγνωστος>> στη χώρα, παρ΄ότι  είχε υπηρετήσει ως δημοτικός σύμβουλος στη Μαδρίτη από το 2004 ως το 2009, επειδή είχαν παραιτηθεί δύο μέχρι τότε δημοτικοί σύμβουλοι. Υπήρξε βουλευτής από το 2009 ως το 2011 μετά την παραίτηση του κατόχου της έδρας και ξαναέγινε βουλευτής το 2013, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τον Οκτώβριο του 2016 παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, όταν η μισή εκτελεστική επιτροπή διευκόλυνε τον Ραχόι, αλλά σε επτά μήνες ξαναπήρε την αρχηγία. 

Γνωρίζω την ευθύνη που συνεπάγεται η θέση και την πολιτική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, είπε ο Σάντσεθ σε δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα του Κοινοβουλίου. Στις δηλώσεις που έκανε, μεταξύ των άλλων ανέφερε: Πρώτα πρέπει να μεταμορφώσουμε και να εκμοντερνίσουμε την χώρα μας, πράγμα που πάντα έκανε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και να απευθυνθούμε στις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες των πολιτών που έχουν υποφέρει από την αβεβαιότητα και την ανισότητα. Και αυτό θα κάνουμε. Με συναίνεση, ταπεινότητα και με πολλή δουλειά και την αφοσίωση που αξίζει στη χώρα.

Ο Σάντσεθ αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των υπουργών που θα συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του.

Να σημειωθεί ότι ο Μαριάνο Ραχόι είχε παραδεχθεί την ήττα του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από το Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς να χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Σχόλια