ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ

Προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν το Republika Severna Makedonija, δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με erga omnes. Και μια μεταβατική περιόδο δύο ετών, προκειμένου τα Σκόπια να πραγματοποιήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα, να αλλάξει το συνταγματικό όνομα, να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές και να πραγματοποιηθούν και άλλες αλλαγές, όπως σε διαβατήρια και ταμπέλες σε δημόσιους χώρους.
Όλοι τώρα περιμένουν το πράσινο φως απο το Ζάεφ, αφού όπως όλα δείχνουν η Ελληνική διπλωματία ενέδωσε, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απαίτηση του Ελληνικού λαού, σχετικά με την ονοματολογία.

 Ο Ζέφ πρώτα θα επικοινωνήσει με τον Μάθιου Νίμιτς και έπειτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μιάς και το παρασκήνιο δουλεύει εις βάρος του δικαίου τη Ιστορίας.

Είναι και η ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή του VMRO-DPMNE Αντόνιο Μιλοσόσκι, ότι την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Μεγάλη Πρέσπα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία, έχοντας όπως ανέφερε πληροφορίες απο διπλωματικές πηγές. Το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ θα γίνει στο Ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, με συντονιστή τον σύμβουλο του Σκοπιανού πρωθυπουργού Μπόγιαν Μαρίτσιτς.
Είναι βέβαια και κάποιοι άλλοι που μιλάνε για μη συμφωνία προς το παρόν, επειδή θα είναι πολύ μεγάλο το πολιτικό φορτίο για τις πλάτες του πρωθυπουργού των Σκοπίων.

Απο Ελληνικής πολιτικής πλευράς, ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΝΔ μετά τα μεγαλειώδη χθεσινά συλλαλητήρια. Η ΝΔ,  άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα και έκανε λόγο για βαριές εθνικές υποχωρήσεις. Προειδοποίησε δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα.
Στο άλλο άκρο ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία συμφωνία με τα Σκόπια.

Να σημειωθεί ότι ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της που βρίσκονται στην Ελλάδα, εξέδωσε η Σκοπιανή κυβέρνηση που αναφέρει: O πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας καλούνται να αποφύγουν τις περιοχές αυτές όπου μπορεί να κινδυνέψουν.

Σχόλια