ΤΣΙΠΡΑΣ - ΖΑΕΦ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΝΟΜΑ

 

Πρωθυπουργός Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ: Συζητήσαμε με τον Ελληνα πρωθυπουργό μια λύση στη διένεξη για την ονομασία που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες συζητήσεις στις χώρες μας. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει λύση στη διαμάχη με την Ελλάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε μία λύση για να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια των πολιτών και στις δύο χώρες. Μελετάμε σχετικούς παράγοντες στο εσωτερικό και θα δούμε με τους θεσμούς εάν αυτή η λύση είναι εφαρμόσιμη. Εάν είναι, πιθανότατα έχουμε λύση. Η συμφωνία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πολιτικές συνθήκες, την αντιπολίτευση στις δύο χώρες και άλλους. Και να μην υπάρξει συμφωνία θα συνεχίσουμε να έχουμε με την Ελλάδα φιλία χωρίς προϋποθέσεις. Και στο τέλος της ημέρας η συμφωνία εξαρτάται και από τους ίδιους τους πολίτες.
Στις 10:15 στην Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων και υπό τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζάεφ δήλωσε εντός της Συνόδου ότι η λύση είναι κοντά. Μετά τη συνάντησή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο  Άγκελα Μέρκελ, η οποία στη συνέχεια συνομίλησε με τον Ζόραν Ζάεφ. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με μία ανάρτηση του στο Twitter  τόνισε πως τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα.
Οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας παραμένουν. Χρήση της ονομασίας «erga omnes» αλλά και αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας λόγω αλυτρωτικών αναφορών. Τα Σκόπια όμως παρ΄ότι πιέζονται χρονικά δεν φαίνονται μέχρι στιγμής διατεθειμένα να υποχωρήσουν. 
Να σημειώθεί ότι σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, η λύση που ενδεχομένως θα βρεθεί, θα πρέπει να περάσει από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και στην συνέχεια από το Κοινοβούλιο.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Σχόλια