ΙΤΑΛΙΑ. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάγιο και Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, τα δύο αντισυστημικά κόμματα της Ιταλίας, συμφώνησαν για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, ο υποψήφιος ή η υποψήφια για το αξίωμα του πρωθυπουργού θα είναι ένα τρίτο πρόσωπο, δηλαδή δεν θα ανήκει ούτε στη Λέγκα ούτε στο M5S.
Τα δύο κόμματα, μένει να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τη μοιρασιά των υπουργείων. Το M5S κατέλαβε το 32% των ψήφων στις εκλογές, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι το 17%. Αλλά ο δεξιός συνασπισμός της Λέγκας του Βορρά του Σαλβίνι και της Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, έφτασαν μαζί το 37,03%.
Η νέα κυβέρνηση θα βασιστεί στην πλειοψηφία του 70% των ψήφων που έλαβαν στις εκλογές προ διμήνου τα τρία κόμματα (Κίνημα Πέντε Αστέρων, Λέγκα του Βορρά και Φόρτσα Ιτάλια) και θα συγκρουστεί μετωπικά τόσο με τις Βρυξέλλες, όσο και με το Βερολίνο.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι πολιτικός, όχι τεχνοκράτης.
Ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει σύγκλιση στο θέμα της μείωσης των φόρων, αλλά και πλήρης συμφωνία στην επιβολή σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Η Λέγκα του Βορρά που στηρίζεται από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει τονίσει πως αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα υιοθετήσει σκληρά μέτρα απέναντι σε μουσουλμάνους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

Η Λέγκα θέλει να αυξηθεί η εθνική κυριαρχία της Ιταλίας, ενώ το M5S πριν από λίγες ημέρες αναφέρθηκε στη δυνατότητα διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ.
Όμως όπως όλα δείχνουν, το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα επιδιώξει την άμεση σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θα υπερισχύσει η άποψη ότι θα πρέπει να προβληθούν αιτήματα υπέρ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Σχόλια