ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΧΟΪ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ


Ο Ισπανός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση διαφθοράς. Στην υπόθεση αυτή ενεπλάκησαν μεγάλα στελέχη του.
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι για να επιστρέψει η χώρα στη νομιμότητα. Έκανε λόγο για κυβέρνηση του PSOE για την υπεράσπιση του συντάγματος και της εδαφικής ακεραιότητας η οποία θα επιστρέψει την εντολή στον Ισπανικό λαό.
Η κυβέρνηση Ραχόι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με σκάνδαλα διαφθοράς.
Οι Podemos διεμήνυσαν ότι θα στηρίξουν μία πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, ενώ οι
Ciudadanos ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να προκηρύξει εκλογές ο Μαριάνο Ραχόι τις προσεχείς εβδομάδες, αφήνοντας να εννοηθεί  ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών και σε περίπτωση που δεν προσφύγει στις κάλπες ο πρωθυπουργός, θα υποβάλουν δική τους πρόταση μομφής.

Ο ΡΑΧΟΪ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να προκηρύξει εκλογές και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Πέδρο Σάντσεθ κατηγορώντας τον ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός με οποιοδήποτε κόστος. Προτιμώ είπε οι κυβερνήσεις να κρατούν τέσσερα χρόνια. Έχω την μειοψηφία στην κυβέρνηση και, όπως όλοι ξέρουν πολύ καλά, ο πρωθυπουργός έχει μόνο δύο αρμοδιότητες να διαλύσει την κυβέρνηση και να διορίζει υπουργούς και κανένας πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να τις παραδώσει.

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Η υπόθεση αφορά τη χρήση στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του 2000 από τους συντηρητικούς, ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους. Έπειτα από  δίκη  29 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών. 

Όπως γράφει η El Pais, το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, που το καταδικάζει να καταβάλει 245.492 ευρώ για συμμετοχή με σκοπό το κέρδος σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι δύο κυριότεροι υπεύθυνοι του δικτύου, ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα. Το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για την ύπαρξη δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005. Οι πράξεις αυτές έφεραν οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, κάτι που συνίσταται σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων. Ο Λουίς Μπάρθενας, υπεύθυνος του μαύρου ταμείου, ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία, καταδικάστηκε και σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση Γκουρτέλ, όπως ήταν η κωδική ονομασία που της είχαν δώσει οι ερευνητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν εδώ και χρόνια την εικόνα του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι.



Σχόλια