49 ΝΕΚΡΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΠΥΡΑ

ΕΚΡΥΘΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ.

Τουλάχιστον 49 νεκροί και 1.700 Παλαιστίνιοι τραυματίες, απο πραγματικά πυρά των Ισραηλινών, σε πέντε σημεία στο φράχτη που χωρίζει την Παλαιστίνη από το Ισραήλ. 
Απόπειρα τοποθέτησης εκρηκτικών στο φράχτη η αιτία, ανέφερε απο την πλευρά του ο Ισραηλινός στρατός.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες στο φράχτη της Γάζας βρίσκονται 40.000 διαδηλωτές. 584 Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Γάζας, ενώ οι υπόλοιποι διακομήσθηκαν σε Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τα βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη. Λίγο πρίν οι Ισραηλινοί έριξαν δακρυγόνα στις σκηνές των καταυλισμών που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων. 
Οι διαμαρτυρίες θα κορυφωθούν αύριο, ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα», όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέση της Χαμάς κοντά στη Γιάμπαλια στη Λωρίδα της Γάζας. Στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί. 

Η σημερινή τελετή εγκαινίων της Αμερικανικής πρεσβείας, συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για την 70στή επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Στις 14 Μαίου του 1948 ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Κογκρέσου, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν, διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη ενώπιον 250 ατόμων στο Μουσείο του Τελ Αβίβ. Για τους Εβραίους της διασποράς ήταν η επισημοποίηση της επιστροφής στη Γη της Επαγγελίας. Για τους Άραβες, που αποτελούσαν την πλειονότητα των κατοίκων της Παλαιστίνης, η Ημέρα της Καταστροφής «Nakbah».

 Δεν θα παραστεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, ενώ το παρών στα εγκαίνια θα δώσουν η κόρη του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ, μαζί με το σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ.

Σύμφωνα με την ατυνομία, περιφερειακά της πρεσβείας θα παραταχθούν μονάδες των αρχών ασφαλείας ενώ παράλληλα έχουν εγκατασταθεί κάμερες εσωτερικού κυκλώματος για έλεγχο όλης της ευρύτερης περιοχής.


Οι Παλαιστίνιοι καλούν σε μποϋκοτάζ της σημερινής πανηγυρικής εκδήλωσης της Ιερουσαλήμ.

Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΥΡΙΟ
Στην έκτακτη σύνοδο θα συζητήσει την παράνομη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA.
Η σύνοδος θα γίνει την Τετάρτη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στον Αραβικό Σύνδεσμο σε αντίδραση για την παράνομη απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε το MENA.

Ο πρόεδρος του Ιρανικού κοινοβουλίου χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ άνθρωπο χαμηλής νοημοσύνης σχετικά με την απόφαση που πήρε να μεταφερθεί η Αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Κάλεσε δε τους Παλαιστίνιους και τη Διεθνή κοινότητα να προβάλλουν αντίσταση. Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς και δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.

Η Ρωσία εξέφρασε φόβους ότι τα εγκαίνια της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα αυξήσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
 
Εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ και δεν σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.


Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, παρ΄ ότι έχει εκφρασθεί υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την επαναλειτουργία ενός τιμητικού προξενείου και την εγκατάσταση πολιτιστικού κέντρου στην πόλη.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ότι η πρεσβεία της χώρας του θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ.

Ο Τζίμι Μοράλες, πρόεδρος της Γουεταμάλας, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εγκαινιάσει την Τετάρτη την πρεσβεία της στη Ιερουσαλήμ. 

Η Ρουμανία υιοθέτησε ένα μνημόνιο που ανοίγει τη συζήτηση για τη μεταφορά της Ρουμανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Ομως ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, είναι αντίθετος με κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι παραβιάζει το Διεθνές δίκαιο. Κάλεσε δε την πρωθυπουργό Βιορίτσα Νταντσίλα να παραιτηθεί, γιατί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ιερουσαλήμ τον Απρίλιο είχε δηλώσει: Είναι η επιθυμία μας, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουμε την υποστήριξη όλων των πλευρών όπως θα θέλαμε.

Σχόλια