ΠΡΟΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ F-35 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΛΟΜΠΥ. ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ.
Τα αεροσκάφη F-35 είναι αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Η σχεδιασή τους αντικατοπτρίζει την υπερσύγχρονη τεχνολογία. Η Τουρκική κυβέρνηση έδωσε τις πρώτες παραγγελίες το 2014, ώστε απο το 2018 έως και το 2022, να παραλάβει  100  μαχητικά, προς αντικατάσταση των F-16. 
Απο τότε το Ελληνοαμερικανικό συμβούλιο της οργάνωσης HALC και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής ANCA, ξεκίνησαν δυναμικά εκστρατεία, για να πείσουν τους Αμερικανούς Γερουσιαστές να μπλοκάρουν την προγραμματισμένη παράδοση μαχητικών F-35 στην Τουρκία, προειδοποιώντας τους για τους σοβαρότατους κινδύνους που ενέχει  η παροχή στον Ερντογάν προηγμένων οπλικών συστημάτων. Συστήματα που μπορεί να στραφούν εναντίον των συμμάχων, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αρμενία, το Ισραήλ και ενδεχομένως και οι ΗΠΑ.
Πέρυσι, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής David Cicilline, είχε προτείνει την τροποποίηση της έγκρισης νομοσχεδίου και τον αποκλεισμό παράδοσης F-35 στην Τουρκία, όταν ο Ερντογάν διέταξε τους σωματοφύλακες του να επιτεθούν  εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον.
Σήμερα, τρείς Αμερικανοί γερουσιαστές εισηγούνται με τροπολογία την αναστολή της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για το εν λόγω μαχητικό αεροσκάφος F-35 στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη διακομματική νομοθετική πρωτοβουλία, υπογράφεται από τους γερουσιαστές Τζέημς Λάνκφορντ (Ρεπουμπλικανός, Οκλαχόμα), Τομ Τίλλις (Ρεπουμπλικανός, Βόρεια Καρολίνα), Τζιν Σαήν (Δημοκρατική, Νιου Χάμσαϊρ). Αποσκοπεί να μπλοκάρει τη μεταφορά των αεροσκαφών  και να μην επιτρέψει στην Τουρκία να φιλοξενήσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη συντήρηση των F-35.

Σχόλια