ΝΕΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ


Και νέο Όχι στο τρίτο αίτημα για έκδοση των οχτώ είπε η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών,
κ. Κυβέλου, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Εάν όπως είπε γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών αρχών, δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.  Απεφάνθη ότι η απο πλευράς Τουρκίας δεν προσκομίστηκαν νέα και σαφή στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοσή τους και επισήμανε ότι στον φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων και δεν προσδιορίζεται ο χρόνος αλλά και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους.
 Ως μάρτυρες εξετάστηκαν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Οι μάρτυρες μεταξύ των άλλων επισήμαναν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, λέγοντας πως η έκδοσή τους στην Τουρκία ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήριο και άδικη δίκη και ότι το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε.
Από την πλευρά τους οι Τούρκοι αξιωματικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους.
Ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ανέφερε σχετικα: Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας.
Αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Σχόλια