ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


ΟΧΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας, δήλωσε χθές το βράδυ ο Γκεόργκι Παρβάνοφ, πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίαςσε συνέντευξή του στο κανάλι bTV.  
Μεταξύ των άλλων ανέφερε: Ναι, πάνω απ' όλα αναγνωρίζουμε τη << Μακεδονία >> με το συνταγματικό της όνομα, αλλά θεωρούμε ότι προτάσεις όπως Άνω Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία, είναι λύσεις υπέρ της Ελλάδας, αλλά εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος. Η ονομασία Βόρεια ή Άνω Μακεδονία περιλαμβάνει την περιοχή του Πιρίν  - που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Δράμας - η περιοχή του Αιγαίου δεν μας απασχολεί και δεν το σχολιάζουμε. Το θέμα πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων οφείλεται στις πιέσεις της Δύσης, πιθανότατα πέραν του ωκεανού.

 Η ονομασία των Σκοπίων να σημειώσουμε με τον όρο 
<< Μακεδονία >> έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη της Βουλγαρίας. Ίδιες θέσεις έχει εκφράσει και η κυβέρνηση Μπορίσοφ.



Σχόλια