ΟΥΓΓΑΡΙΑ. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΜΚΟ







Ενισχύει την εξουσία του υπουργού Εσωτερικών της Ουγγαρίας νομοσχέδιο, που αποκλείει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που παρέχουν αρωγή στους μετανάστες. Όπως αναφέρεται, ο λόγος είναι ότι τέτοιου είδους οργανισμοί θέτουν σε κινδύνους την εθνική ασφάλεια.
Το νομοσχέδιο θεωρείται μέρος της αντιμεταναστευτικής εκστρατείας του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν που θέτει στο στόχαστρο τον Αμερικανό επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή φόρου 25% στις εξωτερικές δωρεές σε ΜΚΟ που παρέχουν βοήθεια σε ζητήματα μεταναστεύσεως στην Ουγγαρία, σκοπεύει να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση, η οποία έχει τροφοδοτηθεί εν μέρει από τον Σόρος. 
Από εδώ και στο εξής, οι όποιες δραστηριότητες των ΜΚΟ θα πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργού Εσωτερικών. Εάν οι ΜΚΟ συνεχίσουν, παρά την άρνηση απο πλευράς του υπουργού, οι  εισαγγελείς θα μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα και να διατάξουν την διάλυσή τους.

Οι οργανισμοί που παρέχουν στήριξη στην μετανάστευση θα πρέπει να πληρώνουν φόρο για την ξένη χρηματοδότηση ή τα περιουσιακά στοιχεία που αποδέχονται, με μια -ίσως- εξαίρεση για την χρηματοδότηση που εξυπηρετεί ανθρωπιστικούς σκοπούς. Οι ακτιβιστές που παρέχουν παρόμοια βοήθεια, ενδεχομένως να απαγορευθεί να πλησιάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ουγγαρίας.

Να σημειωθεί ότι Ουγγαρία και Πολωνία, είναι οι χώρες που έχουν υιοθετήσει την πλέον σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη.

Σχόλια